Крав Мага – Запазената марка на израелските спецчасти

  • 0

Крав Мага – Запазената марка на израелските спецчасти

Бойното изкуство Крав Мага (Krav Maga) се корени в смутните времена в края на 30-те години на ХХ век, когато в Братислава Ими Лихтенфелд (Imi Lichtenfeld) създава основните му техники в качеството на ефективна и безкомпромисна система за защита на еврейската общност от въоръжените нацисти.

Имре Лихтенфелд, известен повече с версията на името си на иврит – Ими, се ражда в Будапеща през 1910 г., когато тя е още част от Австро-Унгарската империя. Семейството му обаче се мести в Пошони (Pozsony; унгарското название на Братислава, б. ред.) и Ими израства в днешната столица на Словакия. Огромно влияние върху живота и делото му има неговия баща, Самуел Лихтенфелд, който е главен инспектор в полицията на Братислава, който бил известен с многото си значими и зрелищни арести. За целта му помагали и отличните физически качества като атлет, които развил като цирков акробат, преди да започне работа в полицията.

Самуел бил уважаван и известен майстор по самоотбрана, която преподавал в притежаваната от него спортна зала Hercules Gym. Ими бил сред учениците му от най-ранна детска възраст и се превърнал в успешен боксьор и борец, печелил национални и международни първенства. Уменията му му осигурили и място в националния отбор по борба на тогавашна Чехословакия.

През 30-те години Ими бил принуден да използва някои от бойните си умения, за да предпазва себе си и други членове на еврейската общност от нападенията на фашистите. Когато опитът му от уличния бой, заедно с наученото от спортната борба и тренировките с баща му влезли в употреба, Ими осъзнал разликата между реалната самоотбрана и спортната борба и решил да обогати и усъвършенства техниките си, използвайки предимствата на двата стила.

За негово нещастие, съпротивата и бойните му умения бързо привлекли вниманието на прогерманските власти и през 1940 г. той трябвало да се спасява с бягство в Палестина (на днешната територия на Израел). Скоро след пристигането си, той започнал да преподава своя стил на самоотбрана в еврейската паравоенна милиция Haganah, която се борила за създаването на независима еврейска държава в Светите земи. Когато след основаването на Израел Hagana била присъединена към Силите за отбрана на Израел (Israeli Defense Force, IDF; израелската армия, б. ред.), Ими става главен армейски инструктор по физическа подготовка и водещ преподавател по бойното си изкуство, получило името Krav Maga или „контактен бой” на иврит.

Всички експерти по Крав Мага живеят в Израел и тренират в израелската Krav Maga Association до 1980 г. През 1981 г. 6 израелски инструктори по Крав Мага пренасят бойното изкуство в Америка, като го преподават в местните еврейски центрове. Това възбужда интереса към него на американските тайни служби и по-специално на ФБР, която договаря с Тел Авив 22 американски агенти да бъдат обучени за инструктори по Крав Мага в Израел.

По-късно те разпространяват по-масово наученото от тях в САЩ и така Крав Мага се настанява в американската култура, като обучителен курс в техниките му преминават редица звезди като Мадона, а някои от тях попадат и на големия екран благодарение на Дженифър Лопес и Enough, както и в по-новите Taken (2008) с Лиъм Нийсън и The Debt (2011) с Хелън Мирън и Сам Уортингтън. В началото на 90-те години на миналия век Крав Мага придобива все по-голяма популярност и школи се откриват и в Австралия, редица европейски държави като Великобритания, Франция, Белгия, Испания, Германия, Италия, както и в Китай, Южна Африка и Южна Америка.

В момента Крав Мага продължава да е официалната система за самоотбрана в Силите за самоотбрана на Израел, израелската полиция, израелското външно разузнаване „Мосад”, израелската служба за вътрешна сигурност „Шин Бет” и се изучава от агентите на американските FBI и DEA.

Значението на името му на иврит – Krav, което значи „бой” или „битка” и Maga, което се превежда като „контакт” или „докосване”, описват и характера на бойното изкуство. Крав Мага не е спортен боен стил, а е фокусирано върху ефикасни техники за реална самоотбрана и похвати за обезвреждането на противника в ръкопашен бой в истински, военни условия. То цели бързото обезвреждане на заплахата и измъкването без наранявания от схватката.

За да излязат невредими от сблъсъка, майсторите по Крав Мага атакуват светкавично и брутално чувствителните и уязвими части на тялото като слабините, очите, шията и пръстите. За целта се използват и всякакви налични предмети, които могат да се превърнат в оръжие. Крайната задача на боеца Крав Мага е да победи съперника, без да получи сериозни травми, като използва всички необходими за целта средства, като веруюто му в боя е никога да не се предава

По тази причина в Крав Мага няма никакви форми на ката, като важи принципа, че в истинския бой няма правила, като се използват и удари с длан или отворена ръка. Приключването на проблемната ситуация колкото се може по-бързо и с по-малко последствия винаги включва изпреварващи удари, използване на импровизирани оръжия, атакуване на чувствителните части на тялото или използването на оръжието на нападателя срещу него.

В Крав Мага има редица подстилове, като след смъртта на Ими Лихтенфелд през 1998 г. някои от тях започват да стават по-популярни от оригиналната му бойна доктрина, такива са разновидностите на изкуството, използвани от командосите, специалните части и частите с тактическо предназначение (Commando Krav Maga, Special Forces Krav Maga и Tactical Krav Maga).

Статията е публикувана без редакторска намеса!

Източник: media.muskuli.com


Архив

Календар

December 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Отзиви

Диана Иванова

Страхотен треньор и чудесен екип...
5.0
2020-01-24T17:14:05+02:00
Страхотен треньор и чудесен екип...

Panayiotis Demetriades

I've train with this guy...
5.0
2020-01-24T17:17:31+02:00
I've train with this guy...

De Hearts

Something we really need...
5.0
2020-01-29T14:27:04+02:00
Something we really need...

Paul Hughes

Excellent instruction excellent self defense!
5.0
2020-01-29T14:27:58+02:00
Excellent instruction excellent self defense!
5
4

Бъди победител!

Call Now Button