История на Крав мага

  • 0

История на Крав мага

Малко бойни системи имат толкова богата история като Krav Maga. Ако ви интересува разработването на системата и нейния откривател, статията ще ви бъде много интересна.

Krav Maga идва от еврейски термин, които се свързва с практикуването на ръкопашен бой. Израелците използват ръкопашния бой като начин на оцеляване, а не като бойно изкуство. Krav Maga става световно известна през 1990-те години в резултат на работата на двама души. Darren Levene и неговата American Krav Maga World Wide организация и Eyal Yanilov, който спомага за популяризирането и усъвършенстването за системата. Те не са били единствените инструктори по Krav Maga, но в популяризирането и доразработването на системата никой друг не е направил толкова много колкото тях. David Khan и Richard Dioueb също се опитвали да популяризират бойната система.

Krav Maga става най-популярна в началото на 2000-та година, когато се откриват много школи за тренировки. Тъй като много хора започнали да тренират, някои хора злоупотребявали с известността на Krav Maga и дори се обявили за нейни откриватели.

Krav Maga става известна като системата, която е превърнала цивилни граждани във войници на най-доказалата се армия в света – израелската.

От ранни години Samuel Lichtenfeldt започва да тренира бокс, борба и гимнастика. Той бил доста итнересен персонаж, който се включва и в цирка, когато е на 13 години. През следващите 20 години той обикаля различни места с него като показва уменията си в бокса, борбата и преодолява силови предизвикателства. След тези години Samuel напуска цирка и се записва в полицията, където по-късно става началник.

По време на полицейската си служба, Samuel става известен като човекът, който залавя най-много тежки престъпници и убийци. Samuel показва различни техники на арестуване на своите колеги и утвърждава по-високи морални стандарти в полицията. Samuel показвал техники, които ако се приложат сега може би няма да са толкова ефективни, но за времето си били опасни и действащи.

Samuel отваря и едни от първите зали в Европа (Hercules) където преподавали техниките на местните полицаи.

Синът на Samuel, Imi Sde Or (Lichtenfeldt), започва да тренира бокс, борба, гимнатсика и плуване под ръководството на баща си. През 1928 Imi печели словашкото национално състезание по борба за младежи. През 1929 той се включва в словашкото първенство по борба в полу-средната категория. В същото време Imi печели и националното състезание по бокс и международното състезание по гимнастика. Imi остава дълго в отбора по борба на Словакия като състезател и треньор и за около 10 години доминира в своята категория по борба в Словакия и Европа.

1936-та и нататък
Събитията в Nuremburg, Germany започват да оставят ефект върху живота на Imi. Според законите на Nuremburg евреите се смятата за по-нисша раса и нямат право на защита от местните власти или с други думи евреите губят правата си. Всеки гражданин имал право да се отнася с евреите по най-долен начин без законови последствия.

krav maga тренировки крав мага

След 1936 година преследването на евреите ставало все по-голямо. Imi участвал в уличен бой срещу местни революционни войници. Те се събирали в групи с млади фашисти, които тероризирали еврейското общество. Imi и неговите другари се били срещу нападателите за да ги държат извън кварталите, пълни с евреи. В тези улични боеве се използвали пръчки, бутилки, ножове и всичко от обкръжението, както и огнестрелни оръжия.

Тези конфликти били много ожесточени и имало голям брой жертви и от двете страни. Действията на Imi обаче бързо били забелязани от властите и той трябвало да намери начин да се измъкне от страната.

С нарастването на атаките от нацистите, евреите закупуват стар речен кораб от гръцките му собственици. Той бил в Браила, Румъния, където се подготвял за старо желязо. Той бил стар речен кораб.

Еврейските агенти поръчали кораба и го регистрирали под български флаг и с името “Пенчо”. Корабът бил пред разпадане и трябвало да се подкупят много хора от ръководствата на различни звена за да се пусне той отново в речните води.

крав мага пенчо кораб

През май 1940 година “Пенчо” започва своето пътешествие. Капитанът на кораба носи фалшиви документи, в които е написано, че пътниците са граждани на Румъния, които отиват на почивка в Парагвай. Заради голямата блъсканица на кораба някои от пътниците падали зад борда и Imi трябвало да скача във водата за да ги вади.

По-късно при пътуването корабът заседнал на суша близо до остров наречен камилиси. Imi и няколко други мъже от екипажа спуснали малка лодка, с която трябвало да потърсят помощ. Но след известно плаване се изгубили. За щастие били открити от британски военен кораб. Imi отишъл в болница, защото получил инфекция в ухото. След като се оправя той се включва в чешкия легион в близкия изток през 1942.

По време на Британския мандат в Палестина Imi бил представен от приятелите си на Yithak Sade, водачът на Хагана – еврейска паравоенна организация в Палестина, съществувала от 1920 до 1948. Хагана се превръща в основата на днешната армия на Израел (Израелски отбранителни сили).

Той веднага назначава Imi като инструктор по ръкопашен бой, заради уважаваните му от всички бойни умения. През 1944 Imi започва да води специални фитнес тренировки на войниците, които включвали плуване, борба с практическа насоченост, използване на нож и техники за защита от нож.

Между 1942 и 1948 Imi подготвял тренировките на специалните части на Хагана както и на полицията. Тренировката по това време се наричала Kapap – акроним на krav panim l’panim или бой лице в лице. През 1948 ОН признали израел като държава. Това събитие било мотивиращата сила на израелските войници в Арабско-Израелската война, която се водила между новосформираната държава на Израел и нейните арабски съседки, които не искали да приемат постановлението на ОН.

Imi се включва в израелската армия през 1948. Той прекарва там 15 години военна служба. Зпочва да сформира бойна система на база на своя опит в бокса, борбата, гимнастиката и военна подготовка. Тази нова бойна система се казва Krav Maga или “контактен бой”.

Като главен инструктор на Израелските отбранителни сили, Imi можел да разчита на своя опит и знание, както и на опита и знанията на своите подчинени за да обогати метода си във всички насоки на защита и атака.

Imi имал малко време за всичко това, ограничени ресурси и животът на много млади израелци зависел от това, какво ще ги научи той. Липсата на ресурси означавала и липса на оръжия, като в тренировките те тренирали използването на палки, ножове и дори камъни. Imi преподавал техники и принципи, които лесно се научавали и прилагали. Също трябвало да се научат за кратко време и да се прилагат в моменти на високо напрежение.

крав мага тренировки техники

През следващите 15 години Imi тренира войници и специални части по системата Krav Maga. Тя се разработва до агресивен боен стил включващ елементи на бокс, джудо и джу-джицу, както и техники на бой с нож. Krav Maga се преподава в израелската армия и в наши дни.

Imi се пенсионира през 1963 г.

След като се оттегля от активна военна служба Imi започва да разработва бойната система за цивилното население. Отново той се цели към нещо, което се учи лесно, прилага се лесно и се научава за кратко време. Заради постоянните конфликти на Израел със съседките си, Krav Maga постоянно била тествана и доразработвана през години на реални боеве.

Техниките разработени за бойното поле в близкия изток лесно се преподавали и на цивилни граждани, защото се базирали на естествени реакции, прости движения и агресивни защитни принципи.

Така започва разработването на Krav Maga за цивилни. Разликата била че цивилните нямали оръжие, за разлика от войниците, нямали подкрепление и били на всякаква възраст. Krav Maga трябвало да се справи с тези разлики и различни ситуации.Imi помага на Eyal Yanilov за установяване на нова организация – International Krav Maga Federation през 1978. Друг ученик на Imi, Darren Levine създава своя организация в САЩ наречена Krav Maga Worldwide.

В Европа са открити някои по-малки организации от различни ученици на Imi.

На основата на Krav Maga се появяват и нови системи. Всяка иска да има успех като Krav Maga.

Може би най-известната такава разновидност е Commando Krav Maga, която е направена от инструктора по джудо Moni Aizik. Aizik не е имал официален сертификат за познания по Krav Maga или някакъв опит с нея, затова просто преименувал своята система Combat Survival System, която според него се базирала на опита му като участник в елитните части.

Статията е публикувана без редакторска намеса!

Автор: Paul Grey                                                                 Източник: MMA България


Архив

Календар

December 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Отзиви

Диана Иванова

Страхотен треньор и чудесен екип...
5.0
2020-01-24T17:14:05+02:00
Страхотен треньор и чудесен екип...

Panayiotis Demetriades

I've train with this guy...
5.0
2020-01-24T17:17:31+02:00
I've train with this guy...

De Hearts

Something we really need...
5.0
2020-01-29T14:27:04+02:00
Something we really need...

Paul Hughes

Excellent instruction excellent self defense!
5.0
2020-01-29T14:27:58+02:00
Excellent instruction excellent self defense!
5
4

Бъди победител!

Call Now Button