10-те най-добри бойни техники за самозащита

  • 0

10-те най-добри бойни техники за самозащита

Доказано е, че бойните изкуства са се радвали на широк интерес още от времената на Римската империя. Тези видове спорт и техника за самозащита придобиват още по-голяма популярност след широкото разпространение във филмите по кината. Предимно разработени като средство за самозащита и умствена стабилност, бойните изкуства се практикуват от милиони хора по света. От една страна те са и невероятно зрелищни, и добър начин да влезете във форма, но от друга са и изключително полезни при самозащита. Ето и 10-те най-добри бойни техники, което може да прилагате при самозащита.

10. Кикбокс

Кикбоксът е боен спорт, основаващ се на ударите с ръце и крака, използвани в различни бойни изкуства като бокс, карате и муай тай. Американският кикбокс започва да се развива през 70-те години на ХХ в. Кикбоксът е страхотен антистрес спорт, който помага и за интензивното изгаряне на калории – по около 500 на час. Но това не са всичките му предимства. Този спорт ще ви научи как да се защитавате – умението да ритате и удряте ще ви даде чувство на сила и увереност. А то винаги може да ви е от полза в реалния живот.

9. Карате

Каратето е японско бойно изкуство, използващо удари с юмруци, колене и лакти, ритане и техники с отворена длан. Тази система за самозащита се е зародила на островната група Окинава. В същинска Япония каратето е пренесено в началото на ХХ век. През 1922 г. окинавският майстор Гичин Фунакоши прави първата демонстрация на карате в Токио, а през следващите десетина години в основните японски университети са създадени клубове по карате. След Втората световна война карате придобива популярност и сред американските военни, някои от които основават първите карате клубове в Съединените щати. Филмите за бойни изкуства през 60-те и 70-те години също увеличават популярността на техниката. Днес карате се практикува като средство за самоусъвършенстване, за самозащита и като спорт. Общият брой на практикуващите карате в света е около 50 милиона души.

8. Айкидо

Айкидо е съвременно японско бойно изкуство. Подобно на другите японски бойни изкуства, освен метод на самоотбрана, айкидо е и начин на духовно и физическо самоусъвършенстване. Името „айкидо“ се изписва с йероглифите „ай“ (съразмерност), „ки“ (енергия) и „до“ (път) и най-общо се превежда като „път на хармоничната сила“. Айкидо е разработено от Морихей Уешиба между 30-те и 60-те години на ХХ век. В основата на айкидо залягат движения от древните школи Дайто-рю айки-джуцу и Иуама-рю кенджуцу, в които Уешиба се обучава като млад. Айкидо се смята за едно от най-трудните за овладяване японски бойни изкуства.

7. Винг чун

Винг чун е китайско бойно изкуство, възникнало в южен Китай. Този боен стил е особено ефективен при близък бой и се определя от пестеливи движения, устойчиви пози и практична насоченост, като техниките му са построени на желязна логика. Във Винг чун се използва едновременност на нападението и защитата, което означава, че защитата е нападение и нападението е защита. Силата на противника се обезврежда и се използва срещу него с контраудари, които са едновременно нападащи и защитни. Техниките с крака в стила включват само няколко основни стъпки и нападения, обикновено насочени във височината на бедрото. Целите на тези удари са най-вече коляното, бедрото, шията и корема на противника.

6. Джу джицу

Джу джицу“, „Джуджицу“ или „Жиу Житцу“ са все различен превод на едно нещо. Нещото, по което всички варианти на Джицу си приличат е, че включват движения, заключване или хвърляне на опонента за постигане на резултат. Джу джицу е едно от най-древните бойни изкуства в света, известно повече от 2500 години. То възниква във феодална Япония като метод за самозащита срещу въоръжен и брониран противник – защитаващият се е невъоръжен или използва късо оръжие (или подръчни материали). С течение на времето бойното изкуство е било променяно от различни хора според техните различни нужди.

5. Джийт кун-до

Джийт кун до или “Пътят на изпреварващия юмрук“ е хибриден стил бойно изкуство, основано от легендарния майстор на бойни изкуства Брус Лий през 1965 г. То е стил Кунг фу и е наименувано по концепцията на Винг чун за пресичане и нападане на противника, когато той се готви да атакува. Системата работи като използва различни инструменти в конкретни ситуации – ритници, удари с юмрук, трапинг и др., а бойците използват техники за плавно преминаване от едно към друго. Бойното изкуство е описано подробно от самия Брус Лий в книгите му „Тао на Джийт кун до“ и „Бойният метод“.

4. Бокс

Историческите данни недвусмислено потвърждават, че още от дълбока древност се практикувал юмручният бой, от който по-късно се заражда и боксът. Няма съмнение, че развитието на бокса като изкуство за самозащита и състезателен спорт е свързано с древните олимпийски игри. Както и сега, така и в дълбока древност състезанията били едни от главните стимулатори за развитието и масовизирането на отделни спортове. Именно благодарение на древните олимпийски игри „юмручният бой“ се разпространил първоначално из цяла Гърция, а по-късно, по време на Римската империя – по целия известен тогава свят.

3. Бразилско Джу джицу

Бразилското Джу джицу е бойно изкуство, съчетаващо в себе си както боен спорт, така и система за самоотбрана, което се фокусира върху граплинга и по-специално играта на земя. Изкуството произхожда от японските бойни изкуства и най-вече традиционното Джу Джицу и Кодокан Джудо. Техниката се заражда в началото на ХХ век, когато в Бразилия с тези спортове започват да се занимават братята Карлос и Хелио Грейси, които в крайна сметка видоизменят и подобряват много от вече известните техники от тези спортове. Бразилското Джу джицу, което често е наричано за по-кратко BJJ (от brazilian jiu-jitsu), е едно от най-използваните бойни изкуства при свободните двубои ММА.

2. Бойният метод Кейси (KFM)

Бойният метод Кейси (Keysi Fighting Method; KFM) е един от най-младите бойни стилове в света, създаден от Хусто Диегес Серано, който има трудно детство в миньорско градче край Севиля. Едва 14-годишен той започва работа в мина. Основите на бойния стил Кейси се поставят именно там, където разприте и схватките не са рядкост. KFM е бойно изкуство, ориентирано към изучаване и развитие на бойните и защитни похвати за оцеляване в размирния свят на днешните улици. Той е в състояние на постоянно развитие, никога не стои на едно място и се подхранва от личния опит на майсторите си. Философията му предвижда самоизучаването, изучаването на околните и израстването в личен и боен план, чрез инстинктивно попиване на есенцията от бойния опит и техниките на противника.

1. Крав Мага

Крав Мага става известна като системата, която е превърнала цивилни граждани във войници на най-доказалата се армия в света – израелската. Произходът на бойното изкуство Крав Мага се корени в смутните времена в края на 30-те години на ХХ век, когато са създадени основни техники за ефективна и безкомпромисна система за защита на еврейската общност от въоръжените нацисти. Името Крав Мага произлиза от еврейски термин, които се свързва с практикуването на ръкопашен бой. Израелците използват ръкопашния бой като начин на оцеляване, а не като бойно изкуство. В момента Крав Мага продължава да е официалната система за самоотбрана в Силите за самоотбрана на Израел, израелската полиция, израелското външно разузнаване.

Статията е публикувана без редакторска намеса!

Автор: Юлиян Лазаров 15.12.2016                                   Източник: 10te.bg


Архив

Календар

December 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Отзиви

Диана Иванова

Страхотен треньор и чудесен екип...
5.0
2020-01-24T17:14:05+02:00
Страхотен треньор и чудесен екип...

Panayiotis Demetriades

I've train with this guy...
5.0
2020-01-24T17:17:31+02:00
I've train with this guy...

De Hearts

Something we really need...
5.0
2020-01-29T14:27:04+02:00
Something we really need...

Paul Hughes

Excellent instruction excellent self defense!
5.0
2020-01-29T14:27:58+02:00
Excellent instruction excellent self defense!
5
4

Бъди победител!

Call Now Button